Kalibrera skärmen

Om du vill att dina framkallade bilder ska se ut som de gör på din datorskärm i bildredigeringsprogamet måste du kalibrera skärmen. Det här kanske inte är så viktigt för dig som bara tar ögonblicksbilder och enkla familjebilder, men för dig som är noggrann är kalibrering av datorskärmen ett måste. En kalibrering gör att färgerna, färgbalansen, kontrasterna och ljusstyrkan (gamman) återges på rätt sätt vilket gör att dina framkallade bilder kommer att se ut exakt som de gjorde i ditt bildredigeringsprogram när du redigerade.

Så kalibrerar du din datorskärm

Det finns två olika metoder du kan använda dig av när du ska kalibrera din datorskärm och dessa två metoder ska vi nu på bildredigeringsprogram.se titta närmare på.

Kalibrera din skärm med datorns mjukvara

Det billigaste sättet är att kalibrera en datorskärm är att göra det direkt i Windows eller i Mac OS, men tyvärr blir resultatet sällan blir perfekt när man kalibrerar skärmen på det här sättet. Trots det blir resultatet ändå oftast bättre än om man inte kalibrerar skärmen alls och duger gott och väl för många vanliga användare av bildredigeringsprogram.

Om du vill kalibrera din datorskärm i Windows öppnar du ”kalibrera bildskärmsfärg” där du steg för steg får se flera korrekt kalibrerade bilder som du ska justera dina inställningar efter. Problemet är bara att om fabriksinställningarna för bildskärmen inte är korrekta från början kommer inte resultatet heller bli det.

Kalibrera med en bildskärmkalibrator

Om du vill få ett perfekt resultat måste du skaffa en bildskärmkalibrator som brukar kosta några tusenlappar (i bästa fall kan du få tag på en ny kalibrator för 1500 – 2000 kr). Om du är en avancerad amatörfotograf kan det trots allt vara värt det. I jämförelse med ett enda schysst objektiv kostar kalibratorn egentligen inte så mycket och om du är noga med att välja ut riktigt bra objektiv för att få en så bra bildkvalitet som möjligt bör du även skaffa en bildskärmkalibrator.

Det är busenkelt att kalibrera skärmen med en bildskärmkalibrator. Du installerar kalibratorns mjukvara, kopplar kalibratorn till datorn och startar programmet som sedan kalibrerar bildskärmen åt dig. Tänk bara på att det ska vara mörkt i rummet och att datorn absolut inte ska utsättas för solljus, för annars blir kalibreringen felaktig.

När du har kalibererat din skärm är det bara att sätta igång ditt bildredigeringsprogram och börja redigera och äntligen få bilden att se ut precis som den ska.


Powered by WordPress and HQ Premium Themes.